Ik ben van...

Leen geld voor energiebesparende maatregelen

Thema
gebouwen
Organisator(s)
IOK
Contactgegevens
014 57 42 79
Aangemaakt op 03/10/2019

Energie verbruiken neemt een grote hap uit het gezinsbudget. Toch kan je flink besparen op de energiefactuur door te investeren in maatregelen die het energieverbruik verminderen. Deze investeringen kosten echter ook geld en dat budget heb je niet altijd direct voorhanden. Via IOK in samenwerking met de deelnemende gemeenten kan je lenen aan 0% (0% JKP) voor energiebesparende maatregelen. Het geld wordt ter beschikking gesteld via het Vlaams Energie Agentschap (Vlaams Gewest). Met de investeringen die je doet, zal je energiefactuur snel dalen. Er kan een maximum geleend worden van 15.000 euro en de termijn van terugbetaling bedraagt 10 jaar.

Ben je eigenaar, huurder of verhuurder, behoor je tot één van onderstaande doelgroep categorieën en is het betrokken pand gelegen in één van de deelnemende gemeenten, dan kom je in aanmerking voor de renteloze Energielening. De doelgroep is echter vrij ruim, dus lees zeker verder. Vooral alleenstaanden, gepensioneerden en schoolverlaters maken veel kans om tot de doelgroep te behoren.

Aan minstens één van onderstaande voorwaarden is te voldoen:

  • Gezinnen waarbij alle gezinsleden verhoogde tegemoetkoming hebben van het ziekenfonds (klevertje eindigt op 1).
  • Huishoudens met een jaarlijks gezamenlijk belastbaar inkomen kleiner of gelijk aan 32.980 euro (verhoogd met 1.720 euro per persoon ten laste) op het aanslagbiljet inkomsten 2019-aanslag 2020.
  • Mensen die recht hebben op sociaal tarief voor elektriciteit en/of aardgas (beschermde afnemers).
  • Mensen die recht hebben op een OCMW-verwarmingstoelage. Dit zijn huishoudens met een jaarlijks bruto belastbaar inkomen kleiner of gelijk aan 20.764 euro (verhoogd met 3.844 euro per persoon ten laste). Er wordt hierbij rekening gehouden met het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen (x3) van de onroerende goederen buiten de gezinswoning.
  • Mensen die in schuldbemiddeling zitten en die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen.
  • Mensen die door het OCMW begeleid worden omdat ze de facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen betalen.
  • Mensen met uitsluitend nachttarief voor elektriciteit. Hiervoor dient een exclusief nachtmeter aanwezig te zijn naast de gewone enkelvoudige of tweevoudige meter. Dit kan aangetoond worden op basis van de elektriciteitsfactuur.

Ligt je woning in Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout of Vosselaar? Vraag de Vlaamse energielening dan aan via de Stadsregio Turnhout. Alle andere Kempense gemeente van de IOK-regio kunnen bij IOK terecht.