×

info uit mijn gemeente

Bekijk jouw dak op de zonnekaart

Thema
gebouwen hernieuwbare energie
Organisator(s)
VEA
Aangemaakt op 03/10/2019

Veel gebouweigenaars weten niet dat hun dak geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Weet jij dit wel? Op de zonnekaart kun je zien hoe goed jouw dak scoort voor zonne-energie en hoeveel een installatie je zou kosten én zou opbrengen.

Eén op acht gebouwen in Vlaanderen heeft zonnepanelen of een zonneboiler. Veel gebouweigenaars met een zonnig dak beseffen niet dat ze een mooie kans laten liggen om geld te besparen en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzame toekomst. De zonnekaart stelt voor meer dan 2,5 miljoen Vlaamse gebouwen zeer specifieke informatie ter beschikking over de dakoppervlakte, de oriëntatie, de hellingshoek en de schaduwzones door omliggende gebouwen, bomen en andere objecten.

Elk gebouw kreeg een score: ideaal, bruikbaar of beperkt tot niet bruikbaar. Per gebouw kreeg ook elk dakdeel een score van geschiktheid voor zonne-energie. Voor gebouwen met een goede score werd berekend hoeveel zonnepanelen en een zonneboiler kunnen kosten, maar vooral: wat ze kunnen opbrengen.

Bekijk de zonnekaart en zie hoeveel je kan besparen op je energiefactuur, hoeveel een installatie kost, wat de terugverdientijd is en wat de winst voor het milieu is!