Ik ben van...

Weggeefwinkel krijgt subsidies

Thema
consumptie
Rubriek
nieuws
Organisator(s)
@Dele
Contactgegevens
Aangemaakt op 04/08/2020

Sinds oktober 2019 is er een heuse weggeefwinkel gevestigd in het buurthuis in de Berkestraat in Brasel. Deze winkel kwam tot stand vanuit enkele buurtbewoners en onder de vleugels van Digidak, DE ARK en het OCMW. De winkel werd destijds officieel geopend door de burgemeester en de directeur van DE ARK, bij de viering van 100 jaar sociaal wonen. Nu hebben de dames een project ingediend voor de
Koning Boudewijnstichting (Buurten op den buiten) en ook binnengehaald. Ze haalden 5000 euro op voor enkele materiaalkosten, energiekosten en om de werking van de winkel verder uit te bouwen.

Bottom-up initiatief 

Feitelijke vereniging @Dele is een weggeefwinkel waar (kwetsbare) mensen gratis spullen (speelgoed, kledij, huisgerief, ...) kunnen komen halen en mensen hun bruikbare spullen komen brengen. De winkel wordt gerund door 4 dames uit de sociale woonwijk ‘Brasel’. Door de winkel in het buurthuis in de sociale woonwijk in te bedden, kwam er een plaats voor ontmoeting en verbinding. De weggeefwinkel is zuiver bottom-up ontstaan uit ontmoeting in dit buurthuis.

Ondernemerschap

Door een weggeefwinkel in een sociale woonwijk in te bedden, ontstaat er een plek van verbinden en ontmoeten tussen mensen vanuit de wijk zelf en mensen die van buitenaf komen. De winkel wordt gerund door 4 geëngageerde dames vanuit de wijk, zodat ze sneller de  noden van de buurtbewoners kunnen blootleggen en hierop inspelen.

De dames nemen het ondernemerschap op zich en zijn een luisterend oor voor de mensen en een aanspreekpunt in de wijk voor mensen die in sociaal isolement leven. Elke maand organiseren we een vergadering waarin de dames hun evaluaties kunnen bespreken en zien we welke materialen/noden er zijn in de week, om daar dan mee aan de slag te gaan bvb activiteiten organiseren, uitnodigen van organisaties.

An, Anja, Peggy en Lindsay beheren de winkel van A tot Z. Ze gebruiken nu 4 kamertjes in het buurthuis aan de Berkestraat als  stockruimte en om de artikelen te tonen. Tot op de dag van vandaag hadden ze geen enkele financiering gekregen. Door het voortaan in een aparte, leegstaande woning uit te baten, moeten ze zelf instaan voor de energiefacturen, aankoop van enkele kledingrekken en -kasten, maar geeft het wel een betere gelegenheid om meer mensen met elkaar te verbinden en mensen uit hun sociaal isolement te halen. Met de steun van de KBS, kunnen ze die energiekosten in het nieuwe lokaal aan de Vuurdoornstraat betalen en kunnen ze verfraaiingswerken uitvoeren, kasten aankopen en rekken. Ze beslissen samen welke uitgaven ze doen en onderhouden het lokaal zelf.

De weggeefwinkel heeft een eigen facebook-groep: Weggeefwinkel Dessel. Deze wordt volledig beheerd door de dames en via deze weg kunnen mensen vragen stellen, maar de dames houden de mensen er ook op de hoogte van het aanbod.