Ik ben van...

Vosselaar lanceert klimaatplan 2030

Thema
gebouwen hernieuwbare energie mobiliteit natuur participatie
Rubriek
nieuws
Organisator(s)
Gemeente Vosselaar
Contactgegevens
Aangemaakt op 23/09/2021

Burgemeester Gilles Bultinck: “Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde, het water gaat er anders dan voorheen, zong Bram Vermeulen. Wel nu, het is aan ons om vandaag allemaal zo’n steen vast te nemen en te verleggen. Wanneer we naar 2030 en 2050 kijken om koolstofreductie en een nuluitstoot te bekomen, moeten we nu beginnen met de rivier steen per steen te verleggen.”

De opmaak van een klimaatplan kadert binnen het streekproject Kempen2030. Het plan bevat acties die bijdragen aan de doelstelling: 40% minder CO2-uitstoot tegen 2030 en de regio weerbaar maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

(lees verder onder de foto)

Schepen Inge Van Goubergen en burgemeester Gilles Bultinck
Schepen Inge Van Goubergen en burgemeester Gilles Bultinck promoten lokale productie van groene energie

Vosselaar zal onder leiding van schepen Inge Van Goubergen onder andere inzetten op volgende acties:

  1. Meer hernieuwbare energie, onder andere door zonnepanelen te leggen op de gemeentelijke gebouwen
  2. Een masterplan voor het centrum dat inspeelt op het klimaatrobuuster maken van het openbaar domein (denk aan meer groen en plaats voor water)
  3. Promotie van duurzame mobiliteit door de opmaak van een doorstromingsplan en ‘Bike2School’ dat kinderen aanmoedigt om met de fiets naar school te gaan
  4. Opmaak van een bomenplan om het groen karakter van Vosselaar te behouden en versterken

Schepen Inge Van Goubergen: “De watersnood die we tijdens de maand juli gezien hebben is een duidelijk signaal dat de klimaatveranderingen nefast zijn. We moeten nu ingrijpen om de CO2 uitstoot te verminderen. Als gemeentebestuur geven we het goede voorbeeld door op al onze gebouwen zonnepanelen te plaatsen. Maar zonder de hulp van al onze inwoners zal het niet lukken om tot een nul uitstoot te komen: volgens onze lokale CO2-inventaris komt 57% procent van de CO2-uitstoot van de private woningen. Vandaar mijn oproep aan iedereen om werk te maken van een energiezuinige woning. Wij willen jullie hierbij alvast ondersteunen en adviseren via het loket wonen van de stadsregio: per mail via wonen@stadsregioturnhout.be of telefonisch 014 44 33 95.”

Voor de opmaak van het plan, kreeg de gemeente ondersteuning van de provincie en IOK.

Bekijk het volledige klimaatplan en het bijhorende analyserapport via onderstaande links.