Ik ben van...

Vorselaar breekt uit

Thema
mobiliteit natuur
Rubriek
nieuws
Organisator(s)
Gemeente Vorselaar
Aangemaakt op 03/10/2019

Onder het motto 'Vorselaar breekt uit' zet de gemeente in op ontharding en vergroening van het dorpscentrum. Schepen Mizel Gebruers vertelt over hun ambitieuze plannen.

 

Wat houdt ‘Vorselaar breekt uit’ precies in?

We werken in verschillende fasen en zijn begonnen met ontharding rond de kerk. Daar hebben we een stukje groen aangelegd met zitbanken in plaats van parkeerplaatsen. De volgende stap is ontharding van de markt. Ook daar maken parkeerplaatsen plaats voor groen. Onder de markt leggen we samen met Pidpa een groot bufferbekken aan voor regenwater. Dat water kan gebruikt worden in de scholencampus. 

Het project gaat verder achter het gemeentehuis, waar we een mooi gemeentepark hebben aangelegd. Op termijn zou dit moeten uitgroeien tot een zorgcampus. Er zijn al serviceflats en bejaardenwoningen, die gaan we verbinden en groener maken. Ook een groene verbinding richting Schranshoeve, een brede wandelboulevard met groen in de Lepelstraat, een nieuwe kinder- en jongerencampus met veel aandacht voor groen… staan nog op de planning.

(lees verder onder de foto)

Schepen Mizel Gebruers
Schepen Mizel Gebruers: "We moeten het nu doen. Ik ben zelf grootmoeder en ik denk dat we het verplicht zijn aan onze kinderen en kleinkinderen."

 

Worden burgers betrokken bij het project?

Absoluut, we kunnen als gemeentebestuur het goede voorbeeld geven en doen dat ook. Maar het is belangrijk dat inwoners meewerken en weten waarom het thema zo belangrijk is. Zo hadden we op de jaarmarkt een kraam over de plannen van de markt waar iedereen ideeën kon aanbrengen. We organiseerden ook een digitale bevraging en infomarkt.

Verder proberen we inwoners op een positieve manier warm te maken om hun voortuin te vergroenen via geWOONtebreker Neteland. In het najaar staat er een Neteplant-dag en een Kampioenschap Tegelwippen op het programma samen met inwoners van Kasterlee en Lille.

Met de heraanleg van de markt, kiezen jullie ook bewust voor traag verkeer.

Voetgangers, fietsers en openbaar vervoer krijgen inderdaad de voorkeur. Over het plein zal nog maar één doorgangsweg voor het verkeer lopen in beide richtingen aan de zijde van het klooster. Het veel grotere marktplein sluit op die manier mooi aan bij het gemeentepark achter en naast het gemeentehuis en wordt een plaats voor ontmoeting. Zwakke weggebruikers krijgen een veilige doorgang langs de kant van het gemeentehuis.

Vorselaar heeft vanuit het verleden heel wat kerkpaden en trage verbindingen. In de vorige legislatuur is hier sterk op ingezet door mijn collega Sara Van Rooy. De paden werden opgewaardeerd, de kindergemeenteraad bedacht namen, er werd een wandeling rond gemaakt… Met dit project creëren we opnieuw heel wat nieuwe trage verbindingen voor voetgangers en fietsers midden in het centrum.

Toekomstbeeld marktplein Vorselaar