Ik ben van...

Project LEDverlichting in Merksplas

Thema
gebouwen mobiliteit
Organisator(s)
gemeentebestuur Merksplas
Contactgegevens
Aangemaakt op 10/10/2019

Het gemeentebestuur wil toekomstgericht investeren in verlichting met een langere levensduur en minder verbruik.

Er werd ondertussen voor twee pilootprojecten dossiers ingediend en goedgekeurd voor financiële ondersteuning door Vlaanderen.

  • Een eerste project situeert zich in het dorpscentrum. Het plein rond de kerk in het dorpscentrum van Merksplas wordt verlicht door 26 sfeervolle bolarmaturen. De verlichtingspalen zijn aan vernieuwing toe en het gemeentebestuur wenst de klassieke gloeilampen te vervangen door LED verlichting. Bovendien is de verlichting hier niet enkel functioneel, maar moet deze ook een bepaalde sfeer creëren in de bestaande aanplanting rond de kerk.
  • Een tweede project betreft de verlichting van de Sporthal. De oude halogeenlampen in de Sporthal worden vervangen door LED-verlichting. In de gang vervangen we de lampen 1 op 1. In hal A en B hangen nu 144 lampen, deze worden in het kader van een meer efficiënte verlichting vervangen door 109 stuks. De verwachte CO2-besparing die met dit project zal worden gerealiseerd bedraagt 13,84 ton CO2. Het gaat over een investering van meer dan 50.000 euro met een terugverdientijd van 2 jaar en 7 maanden.

In samenwerking met Fluvius streeft de gemeente Merksplas naar 100% verledding van de openbare verlichting tegen 2030.