Ik ben van...

Nijlen lanceert klimaatplan 2030

Thema
gebouwen mobiliteit natuur
Rubriek
nieuws
Organisator(s)
Gemeente Nijlen
Contactgegevens
Aangemaakt op 06/08/2021

Op 15 juni 2021 keurde de gemeenteraad van Nijlen hun klimaatplan 2030 goed. Burgemeester Paul Verbeeck: “We zijn ervan overtuigd dat we een voortrekkersrol kunnen én moeten spelen op vlak van energie-en klimaatbeleid. De lijst met initiatieven is lang, het ambitieniveau ligt hoog. Daarom gaan we actief op zoek naar samenwerking met verschillende stakeholders. De allerbelangrijkste stakeholders zijn natuurlijk de Nijlenaars zelf.”

De opmaak van het klimaatplan maakt deel uit van het streekproject Kempen2030. Het plan bevat acties die bijdragen aan de doelstelling: 40% minder CO2-uitstoot tegen 2030 en de regio weerbaar maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

 

(lees verder onder de foto)

Kempen2030 college Nijlen
Schepencollege Nijlen v.l.n.r. Luc Luyten, Griet Van Olmen, Ferdi Heylen (voorzitter gemeenteraad), Bert Celis, Lien Du Four, Paul Laurijssen, Tom Covens en Paul Verbeeck.

 

 

Nijlen zal onder andere inzetten op volgende acties:

  1. Inzetten op een verhoogde renovatiegraad om energie te besparen via o.a. de gemeentelijke premie voor duurzaam en levenslang wonen, de organisatie van groepsaankopen, het aanbieden van gratis renovatieadvies op maat en investeringen in het eigen patrimonium.
  2. Stimuleren van verplaatsingen te voet, per (elektrische) fiets, step of met het openbaar vervoer via o.a. de opmaak van een nieuw mobiliteitsplan (met nieuwe circulatieplannen), de uitrol van een robuust netwerk van trage verbindingen, de aanleg van nieuwe fietspaden, het inrichten van veilige schoolomgevingen…
  3. Ontharden en vergroenen aan de hand van een kampioenschap tegelwippen, boomplantacties, de aanleg van een groengevel…
  4. Stimuleren van lokale en circulaire consumptie via de Buurderij, de Fietsbieb, de Spelotheek, het Repaircafé...

 

Voor de opmaak van het plan, kreeg de gemeente ondersteuning van de provincie en IOK.

 

Bekijk het volledige klimaatplan en het bijhorende analyserapport via onderstaande links.