×

info uit mijn gemeente

Minder CO2-uitstoot door het gemeentelijk patrimonium

Thema
gebouwen
Organisator(s)
gemeentebestuur Ravels
Contactgegevens
Aangemaakt op 10/10/2019

65% minder CO2-uitstoot dankzij bouw nieuwe gemeentelijke basisschool De Kleine Wereld 

Als gemeente vinden we het belangrijk om de vinger aan de pols te houden en te kijken hoe we het verschil kunnen maken voor het klimaat. Gemeenteschool De Kleine Wereld wordt het toonbeeld van de school van de toekomst: modern, energiezuinig en voorzien van de allernieuwste technologie. Zo is er naast de klassieke vloerverwarming ook vloerkoeling én wordt er energierecuperatie van de lucht voorzien. Dit dankzij het gebruik van een koud-warmteopslag (KWO) waarbij warmte en koude worden opgeslagen in de bodem. Zo kunnen we onze school op een duurzame manier verwarmen in de winter en koelen in de zomer. In vergelijking met een klassieke gasinstallatie besparen we zo maar liefst 60% energie én stoten we 65% minder CO2 uit.

schema werking KWO
Schema werking koude-warmteopslag

Koen Van den Heuvel, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw

Het gemeentebestuur van Ravels laat zien hoe we dankzij geothermie een beter binnenklimaat kunnen garanderen voor de leerlingen van de school. Een fossielvrije oplossing bovendien waarmee we nu al een duidelijk verschil kunnen maken voor de klimaatdoelstellingen.

Niet alleen het duurzame karakter van de nieuwe basisschool is opvallend, ook de nieuwe standaard inzake kwaliteitsvol onderwijs.

Jan Hofkens, directeur De Kleine Wereld

We vinden het belangrijk om onze manier van lesgeven aan te passen aan de toekomst. Zo voorzien we in de kleuterschool ook binnenspeelruimtes zodat de kinderen zich ook bij slecht weer volledig kunnen uitleven. Daarnaast wordt er per 4 klassen in de lagere school een leercentrum voorzien. Hier kunnen kinderen klasoverschrijdend of in groep samenwerken. De extra ruimte biedt hen de mogelijkheid om belangrijke vaardigheden zoals samenwerking, overleg en communicatie verder aan te scherpen. We bieden onze leerlingen zo een toekomst vol kansen.

Ondanks de beperkte grondoppervlakte (4.300 m2) zal de nieuwe school maar liefst 27 klaslokalen hebben voor 450 leerlingen, een turnzaal, twee speelplaatsen en een parkeerterrein. Uit noodzaak wordt dus vooral in de hoogte gebouwd. In het ontwerp wordt elke meter maximaal benut. Een mooi voorbeeld daarvan is de tweede (gedeeltelijk overdekte) speelplaats op de eerste verdieping, die rust op stevige kolommen.

De school zal in het najaar van 2020 in gebruik worden genomen.

Voor de KWO kon de gemeente Ravels rekenen op een projectsubsidie duurzame klimaatprojecten van de Vlaamse overheid voor een bedrag van € 150 000,00. Het project wordt dus betoelaagd door de Vlaamse overheid.

De voorbije jaren werden ook andere energiebesparende maatregelen uitgevoerd. Hier onder enkele voorbeelden.

Gemeentehuis: stookplaatsrenovatie 

  • Bestaande situatie: Geen condenserende ketels, einde levensduur, verouderde regeling
  • Nieuwe situatie: Condenserende ketels, nieuwe regeling, verhoogd comfort, voldaan aan alle normeringen
  • Resultaat: 5,8 ton CO2-uitstoot minder per jaar

Sporthal ’t Molenslop: relighting

  • Bestaande situatie: TL-verlichting met klassieke ballasten
  • Nieuwe situatie: Nieuwe armaturen in de sporthal met elektronische ballasten en ledverlichting in de andere lokalen met bewegingsdetectie

Resultaat:

  • 9 ton CO2-uitstoot minder per jaar
  • Jaarlijkse besparing: 3 543 euro
  • Terugverdientijd: 8 jaar

Vloot - Aankoop twee aardgasvoertuigen

Fiat Doblo Maxi (lichte vrachtwagen)

  • 510 euro minder brandstof per jaar
  • 299 kg minder CO2-uitstoot per jaar
  • 2 251 g NOx-reductie per jaar

Fiat Qubo Street (personenwagen)

  • 331 euro minder brandstof per jaar
  • 44 kg minder CO2-uitstoot per jaar
  • 1 807 g NOx-reductie per jaar
Als we de besparing vergelijken met hetzelfde voertuig zonder aardgas, 10 jaar oud en 100 000 kilometer op de teller.