Ik ben van...

Meer dan 1000 zonnepanelen op stedelijke gebouwen

Thema
gebouwen hernieuwbare energie
Rubriek
nieuws
Organisator(s)
Stadsbestuur Geel
Contactgegevens
Aangemaakt op 08/10/2019

Naast bijenkasten staan er op het stadhuis en de bib nu ook zonnepanelen. Ook op het Sociaal Huis, de Bogaard en andere stedelijke gebouwen werden zonnepanelen geplaatst. Stad Geel pakt haar energieverbruik grondig aan met een energieprestatiecontract met Cofely Services.

 

Cofely Services is bedrijf dat energiediensten levert, ook wel ESCO genaamd. In het contract zijn 10 stedelijke gebouwen opgenomen. Stad Geel zal in deze tien gebouwen maar liefst 45% op haar elektriciteitsverbruik en 18% op haar aardgasverbruik besparen. Via het energieprestatiecontract wordt Cofely Services, verplicht deze energiebesparing jaarlijks te bereiken. Cofely Services heeft een pakket aan energiebesparende maatregelen voorzien van 1,7 miljoen euro. Gedurende twaalf jaar betaalt Stad Geel deze investeringen terug met een deel van de energiebesparing. Zo zorgt een energieprestatiecontract ervoor dat er geen druk staat op het budget.

Energiebesparende maatregelen

De energiebesparende maatregelen op tien stedelijke gebouwen in contract zijn onder andere:

  • de plaatsing van 1123 zonnepanelen of 316 kWp aan vermogen verdeeld op het stadhuis, het sociaal huis, de bibliotheek, de Bogaard, school de Burgstraat en de kunstacademie in de Kollegestraat;
  • de vernieuwing van 4 stookplaatsen met warmte-krachtkoppeling en energiezuinige ketels;
  • de vernieuwing van de verlichting door LED in alle 10 gebouwen, zoals alle verlichting van het zwembadgedeelte;
  • de vervanging van schrijnwerk op school de Burgstraat;
  • het beheer en onderhoud van al deze installaties;
  • quick wins.