Ik ben van...

Lokale weerman zorgt dagelijks voor Kempens weerbericht

Thema
natuur
Rubriek
duurzame doener
Organisator(s)
Lander van Tricht
Aangemaakt op 19/05/2020

Lander uit Merksplas is een echte duurzame doener. Van jongs af aan is hij geïnteresseerd in weer en klimaat. Via www.weerturnhout.be deelt hij elke ochtend een zelfgemaakt lokaal weerbericht. Ondertussen maakte Lander van zijn passie zijn beroep en onderzoekt hij de evolutie van gletsjers in Centraal-Azië.

Hoe is je interesse voor weer en klimaat ontstaan?

Lander: Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in het weer. Het fascineerde me toen vooral hoe snel het weer kon veranderen en hoe sterk het weer ook kon verschillen van jaar tot jaar. Mijn favoriete weer was (en is nog steeds) sneeuw. Zodra de eerste sneeuwvlok valt of kan vallen sta ik voor het raam, overdag of ’s nachts. Sneeuw is bovendien vaak extra moeilijk te voorspellen wat het extra interessant maakt. Daarnaast had ik reeds op jonge leeftijd een enorme fascinatie voor onweer. Met de camera in de aanslag stond ik bij elke kans/bui klaar om de perfecte bliksemfoto te maken. De kracht die bij zo’n onweer te zien is, indrukwekkend!

Kempen2030_lokale weerman Lander
Lander en zijn broer maken plannen voor de bouw van een nieuw weerstation in de Noorderkempen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samen met je broer maakte je de website www.weerturnhout.be: wat kunnen bezoekers vinden op de website?

Lander: Omdat het weer op lokale schaal sterk kan verschillen merkte ik dat we het weer eigenlijk beter kunnen voorspellen dan op televisie. Dat weerbericht is immers algemeen en zonder veel detail. Omdat wij het voor een kleiner gebied kunnen doen laat dat ons toe om meer in detail te gaan (timing van de regenzone, wanneer komen de opklaringen, vorst aan de grond, sneeuw?). Ik post elke ochtend een zelfgemaakt weerbericht voor vandaag/morgen en de komende 3 dagen. Daarvoor gebruik ik verschillende weermodellen die online te vinden zijn en heel wat interpretatie vergen. We hebben ook een weerstation gemaakt (met arduino) waarop bezoekers de actuele temperatuur kunnen aflezen en een webcam geïnstalleerd. Zo kan ik ook van op een andere locatie zien of mijn weersvoorspelling juist is 😉. We zijn volop plannen aan het maken om een volledig nieuw weerstation te installeren dat we “Weerstation Noorderkempen” zullen dopen. Hopelijk is dat tegen de zomer actief.

Veel mensen zien klimaatverandering enkel op globaal niveau, maar ook in de Kempen merken we de klimaatverandering zeker en vast. Het voorbeeld bij uitstek is de temperatuur van meer dan 40°C tijdens de zomer van 2019.

Hoe merk je het effect van klimaatverandering op de lokale metingen?

Lander: Veel mensen zien klimaatverandering enkel op globaal niveau maar ook in de Kempen, in onze dorpen merken we de klimaatverandering zeker en vast. Het voorbeeld bij uitstek is de maximale temperatuur van meer dan 40°C die we tijdens de zomer van 2019 gehaald hebben. Dat is echt extreem uitzonderlijk voor ons gematigd klimaat. Andere voorbeelden die we observeren zijn de droogte in het voorjaar en tijdens de zomer en de duidelijke afname van het aantal vorstdagen.

Ook op professioneel vlak ben je bezig met het thema. Kan je hier iets meer over vertellen?

Lander: Ik ben 2 jaar geleden afgestudeerd als geograaf aan de KUL. Met mijn diploma op zak was ik echt gebeten door weer, klimaat en klimaatverandering. En specifiek ook voor gebergtes en gletsjers. Ik ben daarom gestart met een doctoraat aan de VUB. Tijdens mijn doctoraat, ik heb ondertussen een FWO beurs gekregen, bestudeer ik gletsjers in Centraal-Azië (Kyrgizië). In tegenstelling tot de Alpen zijn de gletsjers daar nog maar weinig bestudeerd waardoor we nog niet goed weten hoeveel ijs er precies aanwezig is en hoe de gletsjers komende jaren/decades/eeuwen zullen evolueren. “Hoeveel ijs zal er in 2100 nog zijn?” Gletsjers zijn ginder immers erg belangrijk. Tijdens de droge zomermaanden valt er amper neerslag waardoor gletsjers de bron zijn van water voor irrigatie, industrie, huishouden etc. Daarnaast geef ik ook les klimatologie en meteorologie alsook over gletsjer modelleren aan de studenten geografie van de KUL en de VUB en onderhoud ik een monitoringsnetwerk van een gletsjer in Zwitserland.

Wat is je toekomstdroom?

Lander: Vroeger zei ik altijd: “Later wil ik weerman worden op televisie!” Ergens heb ik die droom nog steeds. Ik ben echter ook wel realistischer geworden en zie in dat er niet zoveel weermannen op televisie nodig zijn. Met mijn lokaal initiatief probeer ik mijn steentje voor de Kempenaren wel bij te dragen. Daarnaast is mijn interesse wel verruimd naar klimaat en klimaatverandering. Ik hoop komende jaren relevant onderzoek te doen waarbij ik mensen kan helpen en organisaties kan helpen met het plannen van maatregelen tegen klimaatverandering. En wie weet kom ik ooit dan nog wel op televisie voor het weer 😉.

De kempen is een prachtige regio, met schitterende natuur. Mijn boodschap is om dat zeker te appreciëren en er goed mee om te gaan. 

Heb je nog een boodschap voor de Kempenaren?

Lander: De Kempen is een prachtige regio, met schitterende natuur. Mijn boodschap is om dat te zeker te appreciëren en er goed mee om te gaan. We staan voor een cruciaal moment in de tijd waarbij we ervoor moeten zorgen dat al onze natuurgebieden in optimale omstandigheden kunnen beheerd en ontwikkeld worden. Maar vooral, neem de fiets, trek de bergschoenen aan en ga op tocht in je eigen dorp! Het is hier prachtig.