Ik ben van...

Laakdal lanceert participatieproject Klimaatmakers

Thema
participatie
Rubriek
nieuws
Organisator(s)
Gemeente Laakdal
Contactgegevens
Aangemaakt op 11/12/2020

Laakdal gaat op zoek naar Klimaatmakers onder haar inwoners: mensen die hun handen uit de mouwen willen steken voor een gezondere en meer leefbare gemeente. Duurzaamheidsambtenaar Evelyn Celis wil de Laakdallenaars daar mee warm voor maken. 

Wie zijn die klimaatmakers? En wat gaan ze doen?

Evelyn: “Wel, iedereen kan Klimaatmaker zijn! Een Klimaatmaker is iemand die zijn of haar steentje wil bijdragen aan een klimaatvriendelijk Laakdal. Wat we daarvoor precies gaan doen, weten we nog niet. Dat gaan we met de groep zelf bepalen. En we gaan uit van een gemeenschappelijk doel: van Laakdal een fijnere en gezondere gemeente maken om in te wonen. Nu, maar zeker ook in de toekomst.”

Waarom is het belangrijk om nu rond klimaat te werken? 

Janna (Vormingplus Kempen): “Het thema klimaat is niet enkel hot, maar ook gewoon keibelangrijk. Dé uitdaging is om ons eigen klimaat minder hot te laten worden. Want ook onze kinderen en kleinkinderen hebben het recht om in een gezonde gemeente als Laakdal te wonen. We geloven dat jullie heel wat kunnen en willen doen om de klimaatverandering tegen te gaan. Met de Klimaatmakers willen we zo’n acties uitdenken en opzetten.”

Wanneer beginnen jullie eraan? 

Evelyn: “We organiseren op dinsdagavond 19 januari om 19.30 u. een online startmoment. Iedereen is er welkom! Het wordt een inspiratie-avond waarop we het project uitgebreid voorstellen. We hebben er ook klimaatexpert Pieter Boussemaere bij die tips geeft over klimaatacties die écht werken.”

Klimaatexpert Pieter Boussemaere

In mijn presentatie probeer ik hoofd-en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Ik schets het klimaatprobleem en je hoort van mij ook hoe je als gezin een deel van de oplossing kan zijn. 

Janna: “Op 28 januari gaan we dan met de Klimaatmakers ’s avonds online creatieve acties bedenken die we in Laakdal kunnen doen. Bijvoorbeeld acties om meer zonnepanelen
op daken te leggen, om meer fietsstraten te ontwikkelen… We kunnen nog tientallen voorbeelden geven, maar het is vooral aan de Laakdallenaars zelf om met ideeën te komen en die ook uit te voeren! Want we gaan niet alleen samen dromen, maar ook en vooral durven en doen!”

Kriebelt het? Kom dan op dinsdagavond 19 januari om 19u30 online voor het startmoment van Klimaatmakers. 

Meer info of inschrijven?www.klimaatmakers.be/laakdal 

 

Klimaatmakers is een initiatief van Vormingplus Kempen, IOK en gemeente Laakdal.