Ik ben van...

Jaan, kinderklimaatambassadeur uit Rijkevorsel

Thema
participatie
Rubriek
duurzame doener
Organisator(s)
IOK
Contactgegevens
Aangemaakt op 08/10/2019

Voor aanvang van de gemeenteraadszitting op maandag 2 maart overhandigde de 11-jarige Jaan De Cordt zijn klimaatstoel aan de gemeenteraad. Jaan is een bezige bij: hij doet aan atletiek, speelt gitaar en gaat met veel plezier naar de muziek- en tekenschool. Hij leest veel strips en bouwt graag met Lego Technic. Maar Jaan is sinds kort ook de kinderklimaatambassadeur van Rijkevorsel.

Samen met leeftijdsgenoten van de andere Kempense gemeenten nam hij deel aan de Kempense kinderklimaattops. Onder begeleiding van Good Planet Belgium dachten de kinderen na over hoe we van de Kempen een klimaatvriendelijke regio kunnen maken. Daarnaast versierden de kinderen een toekomststoel waarmee ze de gemeenten willen aanmoedigen om klimaatvriendelijke beslissingen te nemen. De formule van de kinderklimaatambassadeurs en de toekomststoel past binnen het project Kempen2030, waarbij de Kempense gemeenten het engagement aangaan om 40% CO2 te besparen tegen 2030.

De overhandiging van deze klimaatstoel was voor ons dan ook een ideale gelegenheid om een aantal vragen te stellen aan Jaan.

Dag Jaan, kun je ons vertellen waarvoor de klimaatstoel dient ?

De bedoeling van de klimaatstoel is dat de gemeenteraad bij elke beslissing die genomen wordt even naar mijn stoel kijkt en nadenkt of het wel goed is voor het klimaat.

Je hebt de klimaatstoel mooi versierd. Wat staat er allemaal op?

Ik heb er eerst kalenderblaadjes op gekleefd en wat spreuken over het klimaat. Daarna heb ik paddenstoelen en bloemen geknutseld en die erop gekleefd. Al deze dingen hebben een betekenis. De kalenderblaadjes staan voor het nu handelen en niet morgen, want misschien is het dan al te laat. De bloemen verwijzen naar de natuur en de bomen, die veel CO2 uit de lucht halen. De spreuken spreken voor zich. Ze zijn een oproep om zorg te dragen voor het klimaat.

Waarom wou je klimaatambassadeur worden?

Ik heb vorig jaar in februari met mijn grote zus Marie meegedaan aan een klimaatmars. Toen ben ik er meer over te weten gekomen en besefte ik dat er wat moest gebeuren.

Hoe gaat het eraan toe bij een klimaattop?

Heel leuk ! Er werd hier en daar gelachen. Het was een leuke groep. Tijdens de eerste klimaattop kregen we vooral uitleg over hoe we ervoor kunnen zorgen dat de CO2 uitstoot daalt. Nadien heb ik op school aan alle klassen gevraagd om na te denken over hoe we komen tot een CO2- arme gemeente. Op de tweede klimaattop dachten we samen verder na over concrete ideeën voor een CO2-arme en duurzame gemeente. En tijdens de derde klimaattop mochten we een vriend meenemen en hebben we de klimaatstoel versierd. We hebben toen ook het startevent van Kempen2030 mee voorbereid.

Welke acties heb je samen met de andere ambassadeurs al ondernomen?

We hebben in onze school of gemeente al geprobeerd om iedereen mee te laten nadenken en iedereen ervan bewust te maken dat er iets moet gebeuren. Een belangrijke spreuk die ik heb onthouden is: ‘Vandaag maak jij het klimaat van morgen!’.

Wat doe jij zelf ten voordele van het klimaat ?

Ik rijd altijd met de fiets naar school en ook voor mijn hobby’s neem ik de fiets. Als we naar de IKO-tekenschool in Hoogstraten gaan, dan carpoolen we met mijn vrienden. Daarnaast vind ik het niet erg om ook tweedehandskleren te dragen. Ik probeer er mee voor te zorgen dat er minder afval is. Ik gebruik herbruikbare potjes voor tussendoortjes en mijn boterhammen. En ik neem geen rietje aan als ik een flesje drinken bestel.

Wat kun je als jongere doen om de impact op het klimaat te verminderen?

Jongeren zouden − voor zo ver het mogelijk is − altijd met de fiets of het openbaar vervoer moeten gaan. Als het lukt, is carpoolen ook goed. Genoeg sporten en niet heel de dag voor de computer, laptop of gsm zitten. Geen afval op de grond gooien om stoer te doen en je afval goed sorteren. En minder vlees eten.

Zijn jullie in de school ook bezig met acties rond klimaat ?

Ja, bij ons op de Sint-Luciaschool gaan we met kleine groepjes kinderen in elk leerjaar wat uitleg geven. Met ons groepje gaan we in het vierde leerjaar een ganzenbordspel over het klimaat spelen. Zo hopen we hen op het goede spoor te brengen. Vorig jaar heb ik aan iedere klas gevraagd om na te denken over wat ze beter kunnen doen voor het klimaat. Uiteraard sorteren we ons afval op school. En het liefst hebben ze op school dat je een herbruikbaar potje meebrengt, zodat er minder afval is. Ook gebruiken we geen rietjes meer in de eetzaal.

 

Bekijk hieronder ook Jaan's filmpje van de kinderklimaattop.