Ik ben van...

Investeer mee in zonnepanelen: Vosselaar geeft goede voorbeeld

Thema
hernieuwbare energie participatie
Rubriek
nieuws
Organisator(s)
Steven Heylen
Contactgegevens
Aangemaakt op 08/12/2020

Gemeente Vosselaar maakt dat engagement in 2020 nog concreet met de plaatsing van zes zonnepaneelinstallaties op gemeentelijke gebouwen.
Voor 3 van deze installaties werkt ze samen met Campina Energie, een echte Kempense burgercoöperatie die mensen samenbrengt om te investeren in de productie van hernieuwbare energie en een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. In het kader van een samenwerking met het Vlaams Energie Bedrijf (VEB) maakte Campina Energie een interessant financieel plan op voor deze 3 installaties.


“Onze gemeente vond in Campina Energie de ideale partner: "De vlotte samenwerking, transparantie en de snelheid van het traject was een grote meerwaarde aldus Bert Joppen, algemeen directeur van lokaal bestuur Vosselaar. Met beperkte inspanning en zonder enige investering realiseren we een stevige CO2-besparing én daling van de elektriciteitsfactuur. Je kan snelheid maken om de doelstellingen van het burgemeestersconvenant te verwezenlijken en tegelijk je burgers mee laten genieten van de noodzakelijke energietransitie.
Samen creëer je verduurzaming met draagvlak. Mooi toch?”

De drie zonnepaneelinstallaties in samenwerking met Campina Energie worden allemaal uitgevoerd aan de Sint-Jozefstraat en Heieinde:

  1. Vrijetijdshuis en toekomstige bibliotheek ‘De Moer’
  2. Buitenschoolse Kinderopvang Heieinde
  3. Verenigingslokalen Heieinde

In totaal worden 96 panelen geïnstalleerd met een maximum vermogen van 32,64 kWp. De panelen wekken jaarlijks meer dan 30000 kWh elektriciteit op, het jaarverbruik van ongeveer 10 gezinnen. Daarbij wordt meer dan 5 ton CO2 bespaard.
Campina Energie werkt voor de realisatie van dit project samen met Ecofusion, een bedrijf uit Dessel en ondersteunt zo ook de Kempense economie.
Waarom zou je mee investeren in deze projecten? Hier alvast 4 goede redenen:

  1. Je levert jouw bijdrage aan de energietransitie en CO2-reductie waardoor een klimaatneutrale en duurzame samenleving mogelijk wordt gemaakt;
  2. Je draagt rechtstreeks bij aan de lokale economie;
  3. Je doet een positieve investering: zowel het klimaat als je financiën varen er goed bij; een dividend is niet gegarandeerd maar we streven toch naar een dividend dat beduidend hoger is dan de jaarlijkse interesten op het spaargeld;
  4. Je wordt mede-eigenaar van een écht coöperatief bedrijf.