Ik ben van...

Het nieuwe gemeentehuis: gebouw van de toekomst

Thema
gebouwen hernieuwbare energie
Organisator(s)
Gemeentebestuur Laakdal
Contactgegevens
Aangemaakt op 09/10/2019

Het nieuwe gemeentehuis brengt zes diensten onder één dak samen. Bovendien werken de gemeentediensten voortaan op afspraak. Deze nieuwe werkwijze zorgt voor meer efficiëntie en betere hulp voor burgers.

Het nieuwe gemeentehuis is een gebouw met toekomstvisie. Laakdal wilt in 2030 40% minder CO2 uitstoten, om de klimaatdoelstellingen van regio Kempen te behalen. Het nieuwe gemeentehuis dient als voorbeeld voor de rest van de gemeente. Het stoot 18% minder uit dan het oude gemeentehuis.

Het gebouw is supergeïsoleerd en bespaart zo op energie voor verwarming. Die energie komt uit de grond: via een boorgat-energie-opslagsysteem wordt warmte en koelte uit de bodem gebruikt om het gebouw te verwarmen en koelen. Ook zonnepanelen op het dak wekken energie op.

De dorpskern zit eveneens in een nieuw kleedje. De zone rond het gemeentehuis werd ecologisch ingericht, met bijvoorbeeld veel bij-vriendelijke bloemen en planten. Ook de nieuw-aangelegde wegen zijn duurzamer, de bushalte is toegankelijker dan vroeger en er kwam een grote, overdekte fietsstalling met laadpalen voor elektrische fietsen. Er zijn ook laadpunten voor elektrische wagens.

Duurzaamheid is de toekomst en daar gaat het nieuwe gemeentehuis volop voor.

Evelyn Celis, duurzaamheidsambtenaar Laakdal

Het gemeentehuis is gebouwd volgens de logica van de trias energetica, een driestappenstrategie om tot een duurzaam ontwerp te komen. Die zegt: eerst goed isoleren zodat je warmtevraag beperkt is. Daarna maak je zoveel mogelijk gebruik van hernieuwbare energie.