Ik ben van...

Herenthout lanceert klimaatplan 2030

Thema
gebouwen hernieuwbare energie mobiliteit natuur
Rubriek
nieuws
Organisator(s)
Gemeente Herenthout
Contactgegevens
Aangemaakt op 23/12/2021

Op 5 juli 2021 keurde de gemeenteraad van Herenthout het klimaatplan 2030 goed. Burgemeester Stijn Raeymaekers: “Als alle beetjes helpen… dan is er klimaatactie nodig op elk bestuursniveau van groot naar klein. Ook als kleinere gemeente kunnen wij een wezenlijke rol spelen in het radarwerk dat de rem moet zetten op de impact van de toenemende klimaatverandering.”

De opmaak van een klimaatplan kadert binnen het streekproject Kempen2030. Het plan bevat acties die bijdragen aan de doelstelling: 40% minder CO2-uitstoot tegen 2030 en de regio weerbaar maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

(lees verder onder de foto)

Burgemeester_Herenthout
Burgemeester Stijn Raeymaekers bij de lancering van Kempen2030​​

 

Herenthout zal onder andere inzetten op volgende acties:

  1. Gemeentelijk patrimonium -40% tegen 2030, als opstap naar fossielvrij in 2050 (met als belangrijke acties: een nieuwe site voor de technische dienst, brandweer en Rode Kruis en de schoolinfrastructuur optimaliseren)
  2. Bestaand privaat bouwpatrimonium renoveren of transformeren (Inwoners informeren, adviseren en begeleiden met vragen)
  3. Systematische keuze voor alternatief vervoer (Stappen en trappen op verschillende manieren stimuleren: openbaar domein aanpassen om autoverkeer te ontmoedigen, veiligere fietsroutes, alternatieve routes, promoten duurzame mobiliteit, …)
  4. Openbaar domein klimaatproof (her-)inrichten (Vergroening/ontharding van het dorpscentrum)

Voor de opmaak van het plan, kreeg de gemeente ondersteuning van de provincie en IOK.

Bekijk het volledige klimaatplan en het bijhorende analyserapport via onderstaande links.