Ik ben van...

Heistse website bundelt duurzame initiatieven

Thema
consumptie voeding
Rubriek
duurzame doener
Organisator(s)
Kitty
Contactgegevens
Aangemaakt op 28/04/2020

Kitty uit Heist-op-den-Berg is een echte duurzame doener. Met haar website www.duurzameheistenaars.be bundelt ze alle duurzame en milieubewuste initiatieven in de gemeente. "Er zijn heel wat geweldige initiatieven in Heist-op-den-Berg, maar deze zijn vaak niet of onvoldoende gekend bij het grote publiek", aldus Kitty. 

Een interview met de initiatiefneemster.

Kempen2030_Kitty_website duurzame Heistenaars
"Wij proberen zelf al veel jaren milieubewust te leven, maar de lange zoektocht naar biologische of ecologische producten werkt vaak ontmoedigend. Zo ontstond het idee om alle initiatieven te bundelen op een website."

 

Wat kunnen bezoekers vinden op de website www.duurzameheistenaars.be?

Kitty: Op de website vind je alles wat in Heist-op-den-Berg leeft rond lokale duurzaamheid en milieubewuste initiatieven. Enerzijds heb je de handelszaken waar biologische voeding of ecologische producten worden verkocht, maar ook tweedehandswinkels, de kringwinkel enzovoort. Anderzijds heb je bij de landbouwers in de eerste plaats de biologische landbouwers en langs de andere kant de korte keten bedrijven. Je vindt bij ons ook verenigingen die zich op de één of andere manier bezig houden met milieuvriendelijke initiatieven, zoals Natuurpunt, maar ook Boomalarm, jeugdbewegingen die inzetten op milieuvriendelijkheid… Ook mobiliteit komt aan bod. Er zijn de diensten, met bijvoorbeeld een milieubewuste minimaliseercoach. Maar ook educatie, zoals de eco-workshops en -lezingen die in het cultureel centrum worden gegeven of onze eigen Heistse klimaatwetenschapper. Op de homepage proberen we meer algemene tips te geven rond duurzaamheid (dus niet zo regiogebonden maar overkoepelend).

Hoe kwam je op het idee?

Kitty: Wij proberen zelf al heel veel jaren milieubewust te leven en ondervonden dat het telkens weer een hele zoektocht was wanneer je iets ecologisch wilde of ergens biologisch of korte keten wilde kopen. Alles is heel erg hard versnipperd en dat werkt vaak ontmoedigend. Gemakkelijkheidshalve laten veel mensen hun milieubewuste idee dan toch maar varen en doen hun aankoop minder duurzaam. In onze eigen zoektocht ontdekten wij dat er in Heist-op-den-Berg wel al heel veel geweldige initiatieven voor het milieu zijn., maar dat ze gewoon niet of onvoldoende gekend zijn bij het grote publiek. Daarom vatte ik het idee op om een website te maken die verbindend werkt tussen enerzijds de initiatieven en eco-handelaars en anderzijds de Heistenaar. De bedoeling van deze website is een plaats te zijn waar je in één oogopslag alles terugvindt wat leeft rond lokale duurzaamheid. En het leuke is, dat er maandelijks nog initiatieven bijkomen.

Hoe pas jij duurzaamheid toe in het dagdagelijkse leven?

Kitty: Wij proberen ruim 20 jaar op de één of andere manier ons steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Wij eten vegetarisch, nemen de fiets om te gaan werken of winkelen (bij slecht weer of als de afstand te groot is, het openbaar vervoer), wij hebben zonnepanelen, waterputten….. Sinds vorig jaar hebben we ons tuintje omgetoverd naar een ecologisch tuintje voor bijen en vlinders en hebben we een eigen waterzuiveringsinstallatie(tje) laten aanleggen. We kopen bijna uitsluitend biologisch, korte keten en dat zoveel mogelijk verpakkingsvrij.