Ik ben van...

Heist-op-den-Berg gaat voor meer bomen

Thema
natuur
Rubriek
nieuws
Organisator(s)
Gemeente Heist-op-den-Berg
Contactgegevens
Aangemaakt op 30/11/2021

1 boom extra per inwoner, dat is de ambitie van gemeente Heist-op-den-Berg. Schepen Sarah Wouters, deskundige duurzaamheid Wilfried Wouters en teamcoördinator Samuel Helsen vertellen over hoe ze die ambitie waarmaken. 

Sarah: "We zetten in op verschillende projecten. Zo zullen we minimaal 500 laanbomen aanplanten langs 10 Heistse landelijke straten in samenwerking met Regionaal Landschap Rivierenland. We hebben ook een aantal gronden aangekocht om te bebossen."  

Wilfried: "Heist is een bosarme gemeente. De bestaande bossen zijn vaak in privébezit, er is dus nood aan extra publiek toegankelijk bos. Vorig jaar hebben we 1 hectare bos beplant. Dit jaar staat er nog 1,5 hectare op de planning, waaronder een perceel in het landschapspark Hof Van Riemen."

Sarah: "Ook inwoners worden gestimuleerd om hun tuin te vergroenen en extra bomen aan te planten. Dat doen we onder andere via de Heistse tuinwedstrijd. Tuinen die goed scoren op vlak van biodiversiteit, ontharding, inheemse planten… maken kans op een prijs. Daarnaast hebben we ook een mooie samenwerking met ‘vzw Wilde Weide’ en ‘vzw Boomalarm’: vrijwilligers die verwaarloosde stukjes openbaar domein een opknapbeurt geven en helpen bij het aanplanten van extra bomen. Daar kan je alleen maar blij van worden, toch?"

Samuel: "Via de werkgroep bomen en biodiversiteit, waar collega’s van verschillende diensten bij worden betrokken, volgen we alles op. Zo controleren we of er effectief nieuwe bomen worden aangeplant na kapvergunning. Momenteel staat de teller op 16.000 extra bomen. Door gratis bomen en struikgewas aan te bieden aan inwoners, proberen we de teller verder omhoog te krijgen."

Sarah: "Ook bij grote projecten is er veel aandacht voor groen en hemelwaterbuffering. Ik ga uit van het standpunt: ik zou er zelf graag willen wonen."

Kempen2030_Heist-op-den-Berg
Teamcoördinator Samuel Helsen, schepen Sarah Wouters en deskundige duurzaamheid Wilfried Wouters vormen samen een sterk klimaatteam.