Ik ben van...

Gevangenis Merksplas binnenkort verwarmd met groen gas

Thema
afval gebouwen hernieuwbare energie
Rubriek
nieuws
Organisator(s)
IOK
Contactgegevens
Aangemaakt op 05/11/2020

Binnenkort worden de gevangenis en het centrum voor illegalen in Merksplas Kolonie verwarmd met groen gas afkomstig uit GFT-afval.  Het energiebedrijf van gemeente Merksplas 'Ebem' heeft hiervoor een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Regie der Gebouwen. 

Het gas wordt opgewekt in het 'energieconversiepark' van IOK op de grens van Merksplas en Beerse. In dit park staat een composteringsinstallatie. Aan de composteringsinstallatie werd een voorvergistingsinstallatie toegevoegd, waardoor het potentieel aan energie dat aanwezig is in het aangevoerde gft maximaal benut kan worden. De overschot aan biogas wordt in de vorm van biomethaan via een aardgasnet getransporteerd naar de site en via een warmtekrachtkoppeling omgezet naar warmte en elektriciteit. 

Burgemeester Frank Wilryckx: 

De bouwvergunning voor een warmtekrachtkoppeling in Merksplas-Kolonie is klaar. Als alles volgens plan verloopt, kan die vanaf eind volgend jaar groene energie leveren. Voor het centrum voor illegalen gaat het om elektriciteit en warmte. De gevangenis wordt in eerste instantie alleen op groene elektriciteit aangesloten. Na de uitvoering van het masterplan voor de renovatie van de gevangenis krijgt ook de strafinrichting groene warmte.

De overeenkomst is een belangrijke stap in de uitvoering van Kempen2030. 

 

Kempen2030_Merksplas Kolonie