Ik ben van...

Energie in Merksplas

Thema
hernieuwbare energie
Organisator(s)
gemeentebestuur Merksplas
Contactgegevens
Aangemaakt op 10/10/2019

Ebem is en blijft leverancier van gas en elektriciteit in Merksplas en heel Vlaanderen.

Al meer dan tien jaar levert Ebem (Elektriciteitsbedrijf Merksplas) in héél Vlaanderen groene elektriciteit en aardgas aan particulieren, zelfstandigen en kleine ondernemingen. Ebem is en blijft voor de volle 100 % eigendom van de gemeente Merksplas. Ebem produceert een deel van de energie zelf via een stortgasmotor (op de IOK-site in de Moerstraat) en via de PV-installaties die geplaatst werden op de daken van Sportcentrum ‘t Hofeind en de gemeentelijke basisschool Qworzó. Daarnaast kopen zij energie bij een 70-tal bedrijven in Merksplas en omgeving. Verder is Ebem betrokken bij investeringen in productie-eenheden in Merksplas. Denk bijvoorbeeld aan de opwekking van elektriciteit en biogas bij de vergisting op de IOK-composteringsinstallatie en de link met het warmtenet op Merksplas-Kolonie.

Ebem is dus lokaal verankerd en zij willen dat blijven: Ze werken met lokale mensen en partners in de Kempen aan en met wie zij projecten en taken uitbesteden en realiseren. En hoewel meer dan 80% van de klanten van buiten Merksplas komen, wordt de winst volledig in onze gemeente besteed. Transparantie en klantvriendelijkheid zijn uitermate belangrijk. De mensen van Ebem op de Industrieweg zijn gemakkelijk aanspreekbaar en er wordt gewerkt met een duidelijk contract, geen addertjes onder het gras, geen contracten die na een bepaalde periode ineens duurder worden en geen andere verplichtingen, …

Meer info? www.ebem.be

Fluvius is verantwoordelijk voor kabels, aansluitingen en cabines

Tot 2012 was ook het netbeheer in Merksplas in eigen handen. Jarenlang werd geïnvesteerd in de cabines, ondergrondse leidingen en openbare verlichting. We hebben zo een elektriciteitsnet kunnen uitbouwen met een zeer grote bedrijfszekerheid, weinig stroomverlies en zo goed als geen enkele bovengrondse leiding. De wetgeving inzake groene stroom en warmtecertificaten en het gebrek aan solidarisering tussen de Vlaamse netbeheerders verplichtte Merksplas ertoe om zijn elektriciteitsnet in een groter geheel in te brengen. Vandaar dat je voor een aansluiting of voor de meteropname voortaan bij Fluvius moet zijn. Doordat de meeste werknemers van Agem mee overstapten, is de kennis en expertise op het eigen grondgebied niet verloren gegaan en zullen de vertrouwde gezichten nog jarenlang de dienst uitmaken.

Meer info? www.fluvius.be