Ik ben van...

Energie besparen op school met Energy Challenges

Thema
gebouwen hernieuwbare energie
Rubriek
nieuws
Organisator(s)
IOK
Aangemaakt op 30/11/2021

Energy Challenges is een project voor scholen, waar gedrag en techniek samenkomen en jongeren het verschil maken. 16 Kempense scholen kregen de afgelopen jaren ondersteuning van IOK, provincie Antwerpen, MOS, Djapo en Thomas More om het project op te starten op school als onderdeel van het Europees project '2IMPREZS'.  Het project bestaat uit een technisch en educatief traject op maat van elke school.

De Klimop in Ravels is één van de deelnemende scholen. Directrice Miek Van Eyndhoven vertelt over hoe ze leerlingen betrekt bij energiebesparing. 

Leerlingen betrekken bij energiebesparing, hoe hebben jullie dat aangepakt?

"We hebben enkele mascottes in het leven geroepen: ‘Mie, Gie en Doktor Stop’. Onze mascottes werden al gauw een begrip op onze school.  Ze kwamen met liedjes, toneeltjes en daagden de leerlingen elke keer opnieuw uit om mee na te denken over oplossingen."

Zorgen de leerlingen zelf ook voor energiebesparing?

"Ja, meer met de fiets of te voet naar school, lichten doven, apparaten en verwarming niet nodeloos laten verbruiken. Ondertussen heeft elke klas via een beurtrol een ‘energiebewaker’."

Waarom heb je de leerlingen betrokken?

"Door met de leerlingen samen te werken, hen verantwoordelijkheid te geven en hun inbreng te erkennen, zijn ze veel bewuster geworden. Vroeger deden ze ook de lichten uit, maar beseften ze veel minder waarom.  Nu zien ze er ook echt het nut van in en wordt alles veel beter opgevolgd."

Heb je tips voor andere scholen in de Kempen?

"Na een voorzet van het gemeentebestuur, hebben we met het hele team beslist om deze uitdaging aan te gaan. Iedereen voelde de noodzaak, iedereen sprong mee op de kar. En als een team samenwerkt, overlegt en er zelf plezier in heeft, kunnen bergen verzet worden."

Wat zijn de toekomstplannen? Welke besparing hopen jullie in de toekomst nog te realiseren?

"Ons schoolgebouw heeft al zonnepanelen en spouwmuurisolatie. Op vrij korte termijn wordt er hoogrendementsbeglazing en energiezuinige verlichting geplaatst. Ten slotte laten we de verwarmingsinstallatie vernieuwen, allemaal maatregelen waardoor ook het comfort in de klassen verbetert. De milieubewuste gedachtegang blijft steeds nieuwe dingen in gang zetten."

(lees verder onder de foto)

Kempen2030_De Klimop in Ravels
Mascottes Mie, Gie en dokter Stop stimuleren leerlingen van De Klimop in Ravels om energie te besparen op school.

 

Wil jij, net als De Klimop uit Ravels, samen met leerlingen werk maken van energiebesparing? Maak gebruik van de gratis ondersteuning van MOS (www.mosvlaanderen.be). 

2IMPREZS in cijfers

De campagne Energy Challenges maakt deel uit van het Europees project '2IMPREZS', dat subsidies krijgt van het Interreg Noordzee Regio programma en de provincie Antwerpen. Het project liep van september 2017 tot november 2021. 

Enkele resultaten op een rijtje:

  • 55.000 leerlingen uit 125 scholen in België, Nederland, Groot-Brittannië, Denemarken en Duitsland namen deel 
  • de scholen besparen jaarlijks € 535.000 op hun energiefactuur 
  • het project realiseerde 1.777 ton CO2-reductie, verwacht wordt dat de CO2-uitstoot van de scholen de komende maanden verder zal afnemen met nog eens 6.281 ton CO2 door de uitvoering van geplande energiebesparende maatregelen of hernieuwbare energie (dakisolatie, zonnepanelen, nieuwe beglazing...)

Een vervolgproject in de maak

Het succesvolle project krijgt een opvolger: 2IMPREZS 4.0. De partners zullen een digitaal platform uitwerken, waar kinderen spelenderwijs leren over energie en concrete stappen zetten om thuis of op school energie te besparen. 100 Kempense scholen krijgen een gratis les waarin ze het platform kunnen uittesten. 10 scholen worden actief ondersteund bij het integreren van Energy Challenges en het digitale platform binnen de educatieve werking van de school. 3 Kempense scholen krijgen een uitgebreid begeleidingstraject om bijna energie neutraal (BEN) te worden.

Meer info?

www.energychallenges.eu of www.northsearegion.eu/2IMPREZS

 

2IMPREZS logo's