Ik ben van...

Drijvende zonnepanelen op plassen van Sibelco

Thema
hernieuwbare energie
Organisator(s)
Sibelco
Contactgegevens
Aangemaakt op 24/09/2019

Zandontginningsbedrijf Sibelco gaat drijvende zonnepanelen bouwen op de Schansheideplas op de grens tussen Dessel en Mol. De plas is zo'n 80 hectare groot en zo'n 5 hectare daarvan, dat zijn 10 voetbalvelden groot, worden vanaf 2019  ingepalmd door zonnepanelen. Het is de eerste maal dat er investeringssteun wordt gegeven aan een project voor drijvende zonnepanelen.

Het gaat om zonnepanelen die verschillende innovatieve technieken integreren: zonnetracking waardoor de panelen meedraaien met de zon, een zich aanpassende hellingshoek, dubbelzijdige zonnepanelen en actieve koeling. Het project krijgt 2.046.452 euro investeringssteun van de Vlaamse overheid.

“Als Vlaamse overheid steunen wij nieuwe technologieën tot ze marktrijp zijn”, legt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein uit. “Dit project met drijvende zonnepanelen combineert een aantal vernieuwingen die wij graag uitgetest zien. We verwachten een hoger rendement van drijvende zonnepanelen omdat ze kunnen meedraaien met de zon en omdat ze langs beide zijden zonnecellen hebben.”