Ik ben van...

Dit zijn de Duurzame Helden van Balen

Thema
participatie
Rubriek
duurzame doener
Organisator(s)
Balen duurSamer
Contactgegevens
014/74 40 50
Aangemaakt op 22/10/2019

Uit de oproep naar een tweede reeks ‘Duurzame Helden’ in het Infoblad van de gemeente, werdentien personen, verenigingen of organisaties geselecteerd die anderen weten te inspireren om het dagelijkse leven een stukje aangenamer, positiever, veiliger, eerlijker, toegankelijker, gezonder, rechtvaardiger,… te maken. We stellen ze kort even voor.

Bart Van Dyck en Chris Van Herck

Chris en Bart zijn beide als gemachtigd opzichter telkens een week van dienst aan de schoolpoort van Klavertje 4 in Olmen. Elke morgen zorgen zij ervoor dat kinderen en ouders veilig de drukke Schoolstraat kunnen oversteken. Hiervoor hebben zij een dagje opleiding gekregen in de verkeersklas te Mol.

Karel Vos en Ferre Swinnen

Karel en Ferre zijn al van 2008 actief als vrijwilliger bij de Bosgroep Zuiderkempen. Ze zijn erg begaan met de bossen en bieden ondersteuning bij het aanduiden van verplegingskappen, het planten van bomen (de zogenaamde ‘kloempen’), het opruimen van zwerfvuil en het verzorgen en vrijstellen van jonge bossen.

Kringwinkel Balen

Dankzij de mensen van onze Kringwinkel worden herbruikbare goederen gered van de afvalberg. Zo krijgen deze spullen aan een erg redelijke prijs een tweede kans in heel wat huisgezinnen. Dit zorgt voor minder CO2 uitstoot. Daarnaast doen heel wat mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, nuttige werkervaring op in de Kringwinkel.

Katrien Loots

Katrien Loots is bij Vormingplus Kempen actief betrokken bij het project ‘TransLab K’ of ‘Transitie Laboratorium Kempen’. Ze willen in de Kempen de overgang naar duurzaam leven (‘transitie’) stimuleren en versterken door te experimenteren met kleinschalige ecologische burgerinitiatieven, zoals bv. pluktuinen, autodeelgroepen, cohousers, energie coöperatieven, deelinitiatieven,…

Leiding Akabe Scouts ’t Kruierke

De Akabe Scouts van ‘t Kruierke verwelkomen in hun scoutslokaal in de Waterstraat zowel leden met als zonder beperking die samen per leeftijdsgroep spelletjes spelen en activiteiten doen. Als scouts zijn ze erg begaan met de natuur en het klimaat. Zo doen ze o.a. mee met de zwerfvuilactie, sorteren ze hun afval en hebben ze een groendak.

Ouderraad De Bosmier

De Ouderraad van De Bosmier (school Rijsbergdijk) wil een positief schoolklimaat stimuleren. Met de Stippen-wandeling gingen ze de strijd aan tegen pesten. Ze willen kinderen én ouders bewust maken van hun ecologische voetafdruk met wekelijkse tips en maandelijkse activiteiten (o.a. ecologie-markt, workshops moestuin en composteren).

Roy Willekens

Roy is al sinds zijn 10 jaar lid van het Jeugd Rode Kruis. Door zijn EHBO-opleiding toen is hij zich blijven verdiepen met allerlei cursussen. Hij is zelfs verpleegkunde gaan studeren en werkt nu op de spoeddienst in Mol. Als hoofdleiding bij het Jeugd Rode Kruis van Balen-Olmen geeft hij nu o.a. zelf EHBO-opleidingen en is hij als Rode Kruis-vrijwilliger paraat bij heel wat evenementen in onze regio.

Stijn Frans

Als IT’er ontwikkelde Stijn een non-profit webshop (www.vandeboer.be) waar lokale boeren uit Balen en omstreken hun producten kunnen aanbieden die vervolgens aan huis worden geleverd. De boeren leveren op vrijdag bij Stijn, waar alles gesorteerd en klaargemaakt wordt voor levering in de omgeving. Deze korte keten zorgt voor een faire prijs voor eerlijke, lokale en kwalitatieve voeding.

VVV Balen

De vrijwilligers van VVV Balen verzorgen o.a. de recreatieve wandel- en fietspaden van onze gemeente waardoor ze Balenaars en toeristen aanzetten om op een gezonde manier te wandelen en te fietsen. Met hun activiteiten dragen ze er ook toe bij om sociale contacten te leggen en dragen ze mee de liefde voor de natuur en biodiversiteit uit. De wandelingen van Scheps en Keiheuvel werden zelfs bekroond.

Zwerfkattenproject Balen

Romy, Ilse, Suzy en Christa zijn vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor zwerfkatten. Zij zorgen ervoor dat de zwerfkatten die gemeld zijn bij de milieudienst, gevangen en vervolgens onvruchtbaar gemaakt worden door een dierenarts. Jonge kittens worden naar een erkende opvang voor adoptie gedaan. Andere katten worden terug uitgezet op de vangplaats en opgevolgd. Zo verhogen ze het welzijn van deze dieren en gaan ze toch verdere uitbreiding tegen.