Ik ben van...

Dessel lanceert klimaatplan 2030

Thema
gebouwen hernieuwbare energie mobiliteit natuur
Rubriek
nieuws
Organisator(s)
Gemeente Dessel
Contactgegevens
Aangemaakt op 21/12/2021

Op 2 september 2021 keurde de gemeenteraad van Dessel het klimaatplan 2030 goed. Burgemeester Kris Van Dijck: “Lokaal Bestuur Dessel wil vol overtuiging inzetten op een transitie die ons milieu ten goede komt. We doen dat stap voor stap met realistische doelstellingen en initiatieven die haalbaar zijn. Geen grote verklaringen maar feiten. Het burgemeestersconvenant 2030 is voor mij dan ook geen vrijblijvend document. Het is een gids en handleiding om vanuit Dessel mee onze schouders te zetten onder het keren van het tij.”

De opmaak van een klimaatplan kadert binnen het streekproject Kempen2030. Het plan bevat acties die bijdragen aan de doelstelling: 40% minder CO2-uitstoot tegen 2030 en de regio weerbaar maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

  (lees verder onder de foto)

  Burgemeester en Schepen Dessel
  Burgemeester Kris Van Dijck en schepen Willy Broeckx  bij de lancering van Kempen2030.

   

  Dessel zal onder andere inzetten op volgende acties:

  1. Het lokaal bestuur richt het centrum van Witgoor klimaatproof in. Er wordt ingezet op vergroening, plaats voor water, ….
  2. Het lokaal bestuur onderzoekt of er verspreid over de gemeente voetpaden onthard kunnen worden.
  3. Het lokaal bestuur beoordeelt nieuwe ontwikkelingen aan de hand van het draaiboek woningkwaliteit, met aandacht voor kernversterking, vergroening en waterhuishouding, zonne-oriëntatie, collectieve verwarming (op een hernieuwbare bron) voor meergezinswoningen, aardgasvrije nieuwe verkavelingen, mogelijkheden voor autodelen, oplaadpalen, fietsinfrastructuur, …

  Voor de opmaak van het plan, kreeg de gemeente ondersteuning van de provincie en IOK.

  Bekijk het volledige klimaatplan en het bijhorende analyserapport via onderstaande link.