×

info uit mijn gemeente

De verwarmingsrevolutie in de Kempen

Thema
gebouwen hernieuwbare energie
Rubriek
nieuws
Organisator(s)
IOK
Contactgegevens
Aangemaakt op 20/05/2020

30 tot 40% van de CO2-uitstoot gaat naar de verwarming van gebouwen. Inzetten op gebouwenverwarming is daarom essentieel als we tegen 2050 klimaatneutraal willen zijn. In de eerste plaats betekent dit meer en beter isoleren, maar vroeg of laat moet de overstap gemaakt worden van aardgas of mazout naar een groene bron.

Gemeentelijk warmteplan

Hier en daar wordt er al voor gekozen om bij een nieuwe verkaveling of industrieterreinen geen aardgas meer aan te leggen en te kiezen voor bijvoorbeeld een warmtenet. Om dit meer systematisch te kunnen aanpakken kiezen steeds meer gemeenten ervoor om een warmteplan op te maken, dat afhankelijk van de plaats aangeeft op welke manier de loskoppeling van aardgas het best kan gebeuren. In meer stedelijke gebieden kan dat via een warmtenet, maar ook individuele oplossingen zoals warmtepompen zijn mogelijk.

Het EFRO-project Warmtemakelaar Kempen ondersteunde 5 gemeenten (Turnhout, Herentals, Hoogstraten, Beerse en Geel) bij de opmaak van een warmteplan. Het succes leidde tot een opvolgproject 'Warmtemakelaar 2.0' dat in de startblokken staat. 11 extra Kempense gemeenten (Balen, Grobbendonk, Meerhout, Merksplas, Mol, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo) zullen een warmteplan opmaken met hulp van de warmtemakelaar. 

Hoe gaan we onze woningen in de toekomst verwarmen?

In de eerste plaats moeten we veel woningen nog meer en beter isoleren, maar vroeg of laat moet de overstap gemaakt worden van aardgas of mazout naar een groene bron. In de eerste plaats wordt dan gedacht aan een warmtepomp. Dit vereist echter een heel doorgedreven isolatie, wat technisch of financieel niet altijd eenvoudig is in oudere gebouwen. In situaties waarbij kan aangesloten worden op een warmtenet, is dat vaak een interessantere (en goedkopere) oplossing. Bij nieuwbouw is het eenvoudiger om een woning 'warmtepomp-proof' te maken. Maar ook bij nieuwe projecten kan een collectieve oplossing een meerwaarde betekenen. 

Is een individuele warmtepomp dan niet altijd een goede oplossing? 

Een individuele warmtepomp is hernieuwbaar, dat is juist, er zijn echter veel technische opties met hun voor- en nadelen. Vaak komen door een collectieve aanpak efficiëntere technieken in beeld, zoals warmtepompen op basis van bodemwarmte. Waar het haalbaar is, is een gemeenschappelijke warmtevoorziening via een warmtenet vaak kostenefficiënter, zeker in historische kernen. Maar dat beslis je als eigenaar natuurlijk niet alleen. Daarom werken gemeenten aan een warmteplan om zulke collectieve initiatieven te kunnen oppikken en sturen.

Wat is het voordeel van een collectief systeem zoals een warmtenet?

Een warmtenet wordt aangesloten op een gemeenschappelijke warmtebron. De warmte wordt bij je afgeleverd aan een vaste prijs. De netbeheerder zorgt voor de installatie in je woning en ontzorgt je volledig (bijvoorbeeld bij panne). Door gemeenschappelijk gebruik wordt de warmte ook efficiënter ingezet, zeker als je verschillende types van gebouwen op je warmtenet hebt. Verandert er in de toekomst iets, dan is het ook makkelijk die ene bron te vervangen.

Ik heb renovatie- of bouwplannen, welke stappen kan ik zetten om de juiste verwarming te kiezen?

Bezin eer je begint! Investeren in energetische renovatie is altijd winstgevend maar informeer toch even bij je gemeente of er geen plannen zijn voor een warmtenet. Warmteplanning staat nog in zijn kinderschoenen en de antwoorden liggen nog niet overal klaar. Heb je nog vragen over renovatie? De HUISdokter kan je helpen. Surf naar www.iok.be/huisdokter voor meer info.

 

Kempen2030_illustratie warmte

Warmtemakelaar Kempen 2.0 kan rekenen op steun van Europa via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO 1447). 

 

Kempen2030_logo Warmtemakelaar Kempen