Ik ben van...

Klimaatmakers Laakdal

Laakdal is op zoek naar Klimaatmakers. Iedereen kan Klimaatmaker worden. Het doel is om samen een fijnere en gezondere gemeente te maken.  

Méér dan 40 Laakdalenaars beleefden de start van Klimaatmakers. Ondertussen liggen er al heel wat ideeën op tafel: van zonnedelen tot onthardingsprojecten, van samentuinen tot deelfietsen.  Daar gaan de Klimaatmakers nu in kleinere groepen mee aan de slag.  Sommige ideeën zijn misschien al vrij concreet of makkelijk haalbaar, andere vragen nog wat rijping.

 

Heb je de startavonden gemist? Met onderstaande info ben je helemaal up to date!  

Op de startavond van Klimaatmakers gaf klimaatexpert Pieter Boussemaere heel wat informatie over het klimaatprobleem en haalbare oplossingen. Je kan de lezing hier herbekijken.  De vragen uit het publiek vind je hier.

Tijdens de tweede avond peilden we in groep naar de grootste bezorgdheden en de zin om daarrond actie te voeren.

Zo kwamen we tot deze 4 thema’s:

  • Energie & wonen
  • Groen & ontharding
  • Mobiliteit
  • Consumeren & voeding

Op de derde avond werd de doe-modus aangezet. Begeleid door een moderator en expert voor elk thema, gingen de deelnemers aan de slag om acties te bedenken die de CO2-uitstoot in Laakdal aanpakken of de gemeente weerbaar maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Sluit je graag nog aan bij de Klimaatmakers? Laat het ons weten via klimaatmakers@laakdal.be. Iedereen die wil meewerken aan een klimaatvriendelijker Laakdal is welkom.

 

 

Duurzaamheidsambtenaar Evelyn Celis en Laakdallenaar Roel Vanaelten willen je mee warm maken voor het project.

Wie zijn die klimaatmakers? En wat gaan ze doen?

Evelyn: “Wel, iedereen kan Klimaatmaker zijn! Een Klimaatmaker is iemand die zijn of haar steentje wil bijdragen aan een klimaatvriendelijk Laakdal. Wat we daarvoor precies gaan doen, weten we nog niet. Dat gaan we met de groep zelf bepalen. En we gaan uit van een gemeenschappelijk doel: van Laakdal een fijnere en gezondere gemeente maken om in te wonen. Nu, maar zeker ook in de toekomst.”

Wanneer beginnen jullie eraan?

Evelyn: “Op dinsdag 19 januari organiseerden we een online startmoment. Op deze inspirerende avond gaf klimaatexpert Pieter Boussemaere tips over klimaatacties die écht werken. Meer dan 80 Laakdallenaars volgden de sessie, een groot succes! Op dinsdag 2 februari en donderdag 11 februari organiseerden we vervolgsessies. Daar werd nagedacht over concrete ideeën voor Laakdal. Ook wie nu nog wil aansluiten, is welkom!”

Laakdallenaar Roel Vanaelten was één van de 80 aanwezigen op het startmoment. Waarom schreef jij je in?

Roel: "Een paar jaar geleden ben ik, een beetje uit ideologie, begonnen met een eigen fruitboomgaard. De gemeente heeft me daarin op een fijne manier begeleid. Toen de vraag kwam om mee te doen, was ik meteen enthousiast."

(lees verder onder de foto)

Roel Vanaelten
"Met een paar zichtbare acties kunnen we elkaar inspireren. Kleine aanpassingen kunnen het verschil maken, dat bewustzijn help ik graag mee creëren."

 

Wat is volgens jou de sterkte van dit project?

Roel: "Ik ben ervan overtuigd dat we als burgers veel kunnen doen. Niet alleen door zelf de handen uit de mouwen te steken, maar ook door een draagvlak te scheppen voor de overheid om dingen te verwezenlijken."

Je handen jeuken al?

Roel: "Ik wil me zeker engageren, maar alleen lukt het niet. Daarom is het ook zo belangrijk om zoveel mogelijk mensen mee op de kar te krijgen. Het wordt een werk van lange adem, maar hoe waardevol is het niet als je je (klein)kinderen een betere leefwereld kan meegeven?"

banner klimaatmakers