Ik ben van...

Gezocht: melkveebedrijven voor screening energieverbruik

Thema
voeding
Rubriek
nieuws
Organisator(s)
Thomas More Campus Geel
Contactgegevens
014 56 21 41
Aangemaakt op 20/11/2019

De studenten Energietechnologie en Agro-en Biotechnologie van Thomas More Campus Geel slaan de handen in elkaar voor een energiestudie bij melkveebedrijven. Concreet zoeken ze 15 melkveebedrijven om een gratis energiescan uit te voeren. Inschrijven kan tot 3 februari 2021. Na de scan, krijgen de bedrijven aanbevelingen over hoe ze hun energiekost kunnen verlagen.

Voor het tweede jaar op rij voeren de studenten Energietechnologie aan Thomas More Campus Geel energiescans uit bij melkveebedrijven. Daarvoor werken ze samen met collega-studenten van de richting Agro-en Biotechnologie.

Peter Alen, opleidingsmanager Energietechnologie bij Thomas More:

De studenten Energietechnologie en Agro-en Biotechnologie gaan voor een win-win. Het glaasje melk produceren met minder energie. 

In de eerste fase van het project worden melkveebedrijven uit de Kempen gezocht om deel te nemen. Inschrijven kan tot 3 februari 2021. Geselecteerde bedrijven worden begin februari persoonlijk op de hoogte gebracht. In een tweede fase voeren teams van 4 of 5 studenten energiescans uit in de geselecteerde bedrijven. De resultaten van deze scans worden geanalyseerd en vergeleken met elkaar. Deelnemers krijgen vervolgens advies op maat en worden begeleid om hun energieverbruik te doen dalen. De resultaten van het project worden op 21 mei 2020 voorgesteld op een evenement met alle betrokken partners. Het project loopt van 19 februari tot 21 mei 2021. 

Geïnteresseerde melkveebedrijven kunnen zich hier inschrijven tot 3 februari 2021.

Om een vlotte samenwerking te garanderen, vragen we om rekening te houden met volgende voorwaarden:

  • Kandidaat-bedrijven stellen bij inschrijving jaarafrekeningen van gas/ mazout, elektriciteit en water ter beschikking van de afgelopen drie jaar.
  • Bij opstart van de scan wordt er een afspraak gemaakt door de studenten voor (maximaal) een halve dag rondleiding in het melkveebedrijf. Er worden afspraken gemaakt om de veiligheid en gezondheid van de studenten te garanderen. De rondleiding is uiteraard onder voorbehoud van de op dat moment geldende coronaregels. 
  • Een minimum betrokkenheid van het kandidaat-bedrijf is nodig om een kwalitatieve energiescan te kunnen uitvoeren. 
  • Uw melkveebedrijf is gelegen in één van de 29 gemeenten in de Kempen (IOK-regio). 

 

De energiestudie is een samenwerking tussen volgende partners:

Energiestudie Thomas More_partners