×

info uit mijn gemeente

Doe mee met autodelen

Thema
mobiliteit
Organisator(s)
IOK
Contactgegevens
Aangemaakt op 19/09/2022

Heb je maar af en toe een (tweede) wagen nodig? Rij je minder dan 15.000 kilometer per jaar met je eigen wagen? Word dan autodeler! 

Bij autodelen gebruik je een auto wanneer je hem nodig hebt. Heb je hem niet nodig, dan kan deze door iemand anders worden gebruikt. Wist je dat één deelwagen 5 tot 10 privéwagens kan vervangen? 

Bekijk hier wat autodelen is en welke voordelen het voor jou en je omgeving biedt. Om meer te weten te komen over autodelen kan je ook één van de (online) infosessies van Autodelen.net volgen. 

Wil je de stap zetten naar autodelen? Bekijk het aanbod in jouw buurt via de website van autodelen.net. IOK en de Kempense gemeenten starten in de loop van 2023 met de uitrol van elektrische deelwagens in samenwerking met Cambio. Het aanbod zal de komende jaren dus sterk groeien.

Daarnaast kan je ook je privéwagen delen met familie, buren of vrienden. Koen uit Herentals is lid van zo'n particuliere autodeelgroep. Samen met andere Herentalsenaars, deelt hij een wagen via Cozywheels, een online platform om wagens te delen met familie of buren. 

Vanwaar de interesse voor autodelen?

Koen: Toen ik naar Herentals ben verhuisd, ben ik op 5 minuten wandelafstand van het station gaan wonen. Een bewuste keuze, ik wil al mijn verplaatsingen met de fiets of het openbaar vervoer doen. Via de school van mijn dochters hoorde ik over de autodeelgroep. Dit leek me wel tof: als nieuwkomer, kon ik op die manier ook direct contact leggen met de buurt.

Voor een éénverdiener is het financieel niet interessant om een eigen wagen te kopen. Bovendien is het telkens een zoektocht naar een parkeerplaats in de buurt. Vandaar de keuze.

Hoe gaat autodelen juist in zijn werk?

Koen: We maken gebruik van ‘Cozywheels’, een online platform om wagens te delen met buren. Het is heel simpel:

  • Je stelt een contract op met de eigenaar en betaalt eenmalig een waarborg van €200. Via het platform ben je verzekerd.
  • Via een online reservatietool, kan je een tijdsblok inplannen. De eigenaar krijgt hiervan een melding, die hij/ zij binnen de 24u moet goedkeuren. Dan is je reservatie in orde.
  • De auto haal je op bij de eigenaar, de sleutel kan je vinden in een codekluisje aan de gevel.
  • Als je de auto terugbrengt, moet je je reservatie beëindigen en de kilometerstanden doorgeven op het platform. 

Er zijn uiteraard een aantal basisregels: je brengt de auto proper terug, je zorgt ervoor dat de naftbak voor 1/4de gevuld is, je mag de wagen niet voor langere periodes gebruiken…

(lees verder onder de foto)

Kempen2030_autodelen

Hoeveel kost het?

Koen: De prijs per kilometer wordt bepaald door de eigenaar. In ons geval is dat 0,29 euro per kilometer. Hier zitten alle kosten in (brandstof, verzekering, onderhoud…). Je weet dus perfect op voorhand wat de rit zal kosten. Maandelijks krijg je een factuur met alle gereden ritten.

Als je zelf tankt, geef je dit ook in in het platform. Het bedrag wordt in mindering gebracht van je factuur.

Verder betaal je €10 per jaar aan Cozywheels om gebruik te maken van hun ondersteuning.

Wat zijn de voordelen?

Koen: Je moet niet omkijken naar onderhoud en herstellingen. Ook de zoektocht naar parkeerplaatsen is geen issue, je parkeert de wagen gewoon bij de eigenaar thuis.

Het is uiteraard ook financieel interessant. Niet alleen voor personen die gebruik maken van de wagen, maar ook voor eigenaars: door te delen, help je de wagen afschrijven. Zeker voor een 2de wagen die vaak stilstaat is dit interessant.

En uiteraard is het ook ecologisch. Je bezit geen eigen wagen en houdt ruimte vrij in de stad.

Wat zijn de nadelen?

Koen: Last minute reserveren is niet altijd mogelijk. Maar op zich is dat geen probleem: ik heb meestal een week op voorhand zicht op wanneer ik de wagen nodig heb.

Het systeem is ook niet echt bedoeld voor langere ritten, bijvoorbeeld als je enkele dagen naar de Ardennen wil gaan. Het doel is eerder om de deelwagen sporadisch te gebruiken, voor korte ritten.

Heb je tips voor anderen die willen starten met autodelen?

Koen: Neem zeker contact op met Cozywheels, zij kunnen je begeleiden.

Je kan heel laagdrempelig starten: bijvoorbeeld door te delen met één ander gezin. Als het meevalt, kan je later nog uitbreiden.

Belangrijk is dat je elkaar leert kennen en leert vertrouwen. Ga bijvoorbeeld eens samen een pint drinken.

Ook aan mensen die hun eigen wagen willen delen een warme oproep: de vraag is altijd groter dan het aanbod.