Veelgestelde vragen
Heb jij nog vragen over Klimaatmakers? Bekijk hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen.
Een andere vraag? Mail naar klimaatmakers@iok.be.
Wat zijn Klimaatmakers?
Klimaatmakers zijn geëngageerde burgers die zelf klimaatacties uitwerken. Denk aan autodelen, een buurt vergroenen, zonnedelen, samentuinen... Ze doen dat onafhankelijk, maar in nauwe samenwerking met de gemeente.
In Olen en Laakdal is reeds een groep Klimaatmakers actief. Vanaf 2024 wordt het project opgestart in heel wat andere Kempense gemeenten: Arendonk, Geel, Heist-op-den-Berg, Hulshout, Kasterlee, Lille, Mol, Nijlen, Ravels, Rijkevorsel, Vosselaar en Westerlo. Hou deze website in het oog voor de laatste updates.
Kan iedereen Klimaatmaker worden?
Ja, het belangrijkste is dat je 'goesting' hebt om mee te werken aan klimaatacties in jouw gemeente. Iedereen volgens zijn of haar mogelijkheden en talenten. De ene persoon is een echte doener, de andere heeft leuke ideeën. Niet iedereen kan bovendien evenveel tijd vrijmaken. Dat is oké. We proberen hier bij uitwerking zoveel mogelijk rekening mee te houden. Zo zullen deelnemende gemeenten ook een digitaal participatieplatform inzetten waar je alle info kan vinden over het project en jouw ideeën kan achterlaten. Op die manier kan je op een heel laagdrempelige manier deelnemen.
Welke gemeenten doen mee met Klimaatmakers?
Naast de twee pilootgemeenten Olen en Laakdal, zullen volgende gemeenten het project opstarten:
- Arendonk
- Geel
- Heist-op-den-Berg
- Hulshout
- Kasterlee
- Lille
- Mol
- Nijlen
- Ravels
- Rijkevorsel
- Vosselaar
- Westerlo
Waarom is het belangrijk om mee te werken aan Klimaatmakers?
Alle Kempense gemeenten engageren zich om 40% CO2 te besparen tegen 2030. Bovendien willen ze het grondgebied van hun gemeente aanpassen aan veranderende weersomstandigheden: meer plaats voor groen en water. Dat betekent dat er de komende jaren véél actie nodig is: meer hernieuwbare energie, meer geïsoleerde gebouwen, meer fietsers, meer autodelers, meer bomen... Om dit te realiseren zijn er veel helpende handen nodig.
Tegelijkertijd zijn veel mensen bezorgd om het klimaat en op zoek naar manieren om zelf impact te hebben.
Door de handen in elkaar te slaan, kunnen we samen binnen eigen gemeente het verschil maken.
Welke acties kunnen Klimaatmakers uitwerken?
Van een autodeelgroep samenstellen met buren tot een samentuin opstarten, van bedrijven overtuigen om hun daken te benutten voor zonnepanelen tot een pleintje ontharden en vergroenen. Er is heel wat mogelijk. Alles hangt af van de interesse van de verschillende Klimaatmakers.
Enige voorwaarde is dat de acties positief bijdragen aan de lokale klimaatdoelstellingen. Meer informatie over deze doelstellingen kan je terugvinden op de website van het burgemeestersconvenant en Lokaal Energie-en Klimaatpact.
Wie werkt er mee aan Klimaatmakers?
Eerst en vooral heel wat enthousiaste Kempenaren die klimaatmaker zijn in hun gemeente en werk maken van concrete klimaatacties (van samentuinen tot autodelen, van straten vergroenen tot zonnedelen). Zij inspireren elke dag opnieuw.
Daarnaast wordt het project ook ondersteund door heel wat lokale partners. IOK en Avansa Kempen startten in 2021 het piloottraject in gemeenten Olen en Laakdal. Beweging.net, Rurant, Campina Energie en Kamp C zetten hun schouders mee onder het project.
Vanaf 2024 start de uitrol in heel wat andere Kempense gemeenten (Arendonk, Geel, Heist-op-den-Berg, Hulshout, Kasterlee, Lille, Mol, Nijlen, Ravels, Rijkevorsel, Vosselaar en Westerlo) én wordt het traject mee versterkt door een digitaal participatieplatform. The Argonauts begeleidt de trajecten in verschillende gemeenten. CitizenLab zorgt voor het digitaal participatieplatform.
Het project krijgt subsidie via het Vlaams programma Gemeente zonder gemeentehuis.